VIDSTE DU, AT EN LAV SÆDKVALITET KUN BEHØVER AT VÆRE MIDLERTIDIG?

VIDSTE DU, AT EN LAV SÆDKVALITET KUN BEHØVER AT VÆRE MIDLERTIDIG?

16 juni, 2020

Udfordringer med den mandlige frugtbarhed og kvaliteten af sædceller er ikke en typisk middagssamtale selvom mange mennesker er berørt af situationen. Hvad endnu mere sjældent er, at folk er klar over, at sædkvaliteten kan forbedres over en periode på bare 3 måneder, da det tager ca. 3 måneder for en ny sædcelle at dannes og modnes fuldt ud. 

I Danmark viser en undersøgelse foretaget mellem 1996-2010 af Rigshospitalet, at 77 % af mændene ikke havde optimal sædkvalitet på det tidspunkt de blev testet.[1] Faldet i sædkvaliteten er ikke kun en udfordring i Danmark, men en global udfordring, og desværre er der stadig flere beviser på denne udvikling.[2]

 

MEN HVAD ER DET, DER RENT FAKTISK BESTEMMER OM DIN SÆDKVALITET ER GOD ELLER LAV? 

Først og fremmest indeholder sæd 4 typer sædceller; 

 døde sædceller, ikke-bevægelige sædceller, morfologisk unormale sædceller og progressive motile sædceller (PMSC). 


PMSC’er er de eneste sædceller, der kan befrugte et æg og dermed gøre en kvinde gravid på en naturlig måde. En PMSC er således en sædcelle, der kan svømme hele vejen op til ægget og trænge ind i det. Når man måler om en sædkvalitet er god eller ej, så ser man på hvor mange af de gode svømmere (PMSC’er) der er i en sædprøve, da PMSC’er er set som den mest prædiktive faktor med hensyn til resultatet: 

 Se Tomlinson et al. Human Fertility, 2013; 16(3): 175-193 nedenfor: 

Man kan måle sædkvalitet enten på et laboratorium, hospital eller hos en specialiseret læge ved hjælp af et mikroskop eller ved hjælp af vores SwimCount™ Sædkvalitetstest derhjemme. Du kan se en video, der forklarer, hvad PMSC’er er her.

Hvad er en NORMAL sædkvalitet?

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer en normal sædkvalitet som værende højere end 5 millioner PMSCs/ml. SwimCount™ Sædkvalitetstest kan udover at definere en NORMAL (Mid) sædkvalitet også definere om sædkvaliteten er NORMAL (Høj), hvor koncentrationen af PMSC’er er mere end 20 millioner PMSCs/ml. 
 
Men, det tager kun én sædcelle at befrugte et æg. 😉 
Sædkvalitet kan påvirkes af mange forskellige faktorer såsom livsstil og stress. Så hvis du ikke er en person, der nyder et besøg hos lægen, så kan stressfaktoren påvirke kvaliteten af din sædprøve, hvis du tager sædprøve i et lokale og derved give et misvisende resultat. Derfor er det meget vigtigt at være så behageligt som muligt, mens du tager testen, uanset om det er en hjemmetest eller en test taget hos lægen. Det er klart, at for de fleste mænd er det en meget stressende og ikke så en behagelig situation at tage på en fertilitetsklinik og aflevere en sædprøve, hvilket er grunden til en at en hjemmetest som SwimCount™ kan tages i komfort i dit eget hjem. 
 

Livsstilsfaktorer kan være mange ting for mange mennesker. For nogle mennesker er det at gå i det rigtige tøj, at træne i fitness 3 gange om ugen og spise sundt, og for andre er en god livsstil det at drikke 5 øl på en fredag aften. Selv om nogle af disse faktorer ikke altid går hånd i hånd, så er der én ting, der forbinder dem alle. De kan alle have en indflydelse på sædkvalitet.  

 

I løbet af de næste par uger vil vi forklare, hvorfor disse faktorer påvirker sædkvalitet og give enkle forslag til livsstilsændringer, der ikke vil vende hele dit liv rundt, men potentielt kunne bidrage til at forbedre kvaliteten af dine sædceller, før du besøger en læge. 

Selvfølgelig er alle mennesker forskellige og vi prøver ikke at tale dig fra at besøge din læge, for hvis du er i tvivl, så anbefaler vi selvfølgelig, at du ringer til egen læge. 

Vi har tillid til og værdsætter lægers arbejde. Når det så er sagt, er vores Co-Founder af virksomheden en embryolog. 


Det er også derfor, vi ved, at det tager op til 3 måneder at producere nye cædceller og at ændre din livsstil kan forbedre sædkvaliteten. Så du kan lige så godt have det sjovt derhjemme ved at benytte vores SwimCount™ Sædkvalitetstest i stedet for at tilbringe tid i et venteværelse på et hospital og herefter vente på testresultatet. 

Vi siger ikke, at der er en løsning der virker for alle, men i de kommende uger vil vi forsøge at indsamle nyttige oplysninger til blogindlæg om de vigtigste faktorer, når det kommer til sædkvalitet, som for eksempel: 

  • Rygning
  • Alkohol
  • Anabolske steroider 
  • Afbalanceret kost 
  • Overvægt og BMI 
  • Psykisk stress 
  • Koffein

 

Vi håber, at du finder vores blog posts nyttige/hjælpsomme og du er velkommen til at sende os din feedback på info@swimcount.com.Skriv en kommentar

Din kommentar skal først godkendes før den kan ses på siden.