Pesticider kan påvirke sædceller
Share
Ny forskning på Rigshospitalet peger på, at pesticidrester fra fødevarer kan påvirke sædcellernes evne til at finde vej i livmoderen og dermed være en af årsagerne til den stigende infertilitet.
1 ud af 10 børn er ikke undfanget hjemme i dobbeltsengen men i en skål på sygehuset
Hver dag kommer der i gennemsnit 200 nye danskere til verden på landets fødeafdelinger. Masser af lykkelige øjeblikke, men for hvert 10. par har vejen til at blive forældre været besværlig. 1 ud af 10 danske børn er nemlig undfanget på hospitalet eller en fertilitetsklinik frem for hjemme i dobbeltsengen. Nu har forskere på Rigshospitalet fundet ud af, at rester af pesticider kan påvirke vigtige funktioner i sædcellerne, så de ikke kan finde vej gennem kvindens kønsveje og frem til ægget, der sidder klar til at blive befrugtet i æggelederen.
Når læger skal finde og behandle årsagerne til, at et par ikke kan blive gravide, skyldes omkring en tredjedel af tilfældene problemer med mandens sædkvalitet, en tredjedel skyldes kvindens fysiologi, for eksempel forsnævringer i æggelederne, men i den sidste tredjedel af tilfældene er der ikke en åbenlys forklaring på, hvorfor et barn ikke kan undfanges naturligt, fortæller Anders Rehfeld, der er læge og forsker ved afdelingen Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Han har tidligere påvist, at UV-filtre fra blandt andet solcreme kan påvirke sædcellernes funktion:
»Jeg har altid interesseret mig for den gruppe, der hedder de uforklarlige, ufrivlligt barnløse. Nu viser vores undersøgelser, at pesticider, der findes rester af i nogle madvarer og nogle steder i grundvandet, i nogle tilfælde kan påvirke sædcellefunktionen så meget, at vi frygter at de ikke kan finde vej frem til ægget i æggelederen. Dermed kan det blive sværere at blive gravid.«
Pesticider forstyrrer GPS-signalet. For at forstå, hvordan pesticider gør dette, skal man forstå sædcellers funktion. Sædceller er i princippet simple, uintelligente celler, som ikke aner, hvad de skal stille op, når de kommer ind i kvindens kønsveje. For at finde frem til ægget, der sidder klar til befrugtning yderst i kvindens æggeledere, er sædcellen afhængig af et signal. Det signal kommer fra ægget, der udsender hormonet progesteron, når det er klar til at blive befrugtet.
Koncentrationen af progesteron er højest tæt ved ægget og falder, jo længere væk man kommer fra ægget. På den måde kan sædcellerne bruge signalet fra ægget som en slags GPS til at vide, hvilken vej de skal svømme.
Desværre er sædcellens GPS letpåvirkelig – den reagerer på mange forskellige signaler, og det var med til at vække nysgerrigheden hos Michala R. Birch, der er Ph.D.-studerende og har stået for undersøgelsen af, om pesticider kan påvirke GPS’en i sædcellerne:
»Pesticider er til stede i vores krop. Det ved vi fra undersøgelser, hvor man har vist, at der er pesticidrester i både urin og hår, men ingen har tidligere undersøgt, om pesticiderne kan påvirke sædceller.«
Kun få sædceller når frem, når sædceller forstyrrer progesteronsignalet
Gennem de sidste 40 år er de danske mænds sædkvalitet dalet og dalet. Undersøgelser peger på, at sædkvaliteten i gennemsnit er halveret i perioden. Med kun halvt så mange levedygtige sædceller som tidligere er der mindre sandsynlighed for en befrugtning af ægget, fortæller Anders Rehfeld:
»Har man nedsat sædkvalitet, er det kun ganske få sædceller, der når frem til æggelederen. Hvis der så er stoffer i kvindes kønsveje, der opfører sig som progesteron, så frygter vi, at sædcellerne bliver retningsforvirrede, og at chancen for at blive gravid mindskes.«
Retningsforvirrede er netop, hvad sædcellerne risikerer at blive af pesticidrester, viste undersøgelsen på Rigshospitalet. I forsøget testede Michala R. Birch hvordan sædceller reagerede på 53 forskellige, almindeligt forekommende pesticider, og 28 af de 53 pesticider kunne efterligne det progesteron-signal, som ægget udsender.
»Når forskellige stoffer pludseligt giver sædcellen signaler, der ligner progesteron-signalet, tror vi at det kan forstyrre sædcellernes evne til at finde vej,« fortæller Anders Rehfeld.
»Forestil dig så, at en pesticidrest kan udsender et signal, der minder om de naturlige signal fra progesteron, så har du sat kroppens naturlige GPS ud af funktion, og så er tesen, at det kan bliver det en del sværere at blive gravid.«
Stoffer testes enkeltvis, men i fremtiden bør pesticider vurderes helt anderledes
I dag bliver alle pesticider godkendt af Miljøstyrelsen, før de kan bruges på danske marker. Forud går en godkendelsesproces, hvor man tester, om pesticiderne har utilsigtede virkninger på natur, grundvand og mennesker. Størstedelen af pesticiderne i undersøgelsen er godkendte, men undersøgelsen på Rigshopitalet peger på, at selv i små doser kan nogle pesticider forstyrre sædcellerne, fortæller Anders Rehfeld:
»Endnu mere overraskende har vi i forsøgene vist, at selv i meget, meget små doser kan kombinationen af pesticider og andre stoffer, vi får ind i kroppen fra eksempelvis mad eller hudplejeprodukter, påvirke signalerne markant.«
At en kombination af stoffer muligvis har indflydelse på evnen til at blive gravide, får Anders Rehfeld til at komme med en opfordring:
»Gennem de sidste 100 år har vi introduceret tusindvis af forskellige syntetiske stoffer. Disse stoffer er mennesker i dag eksponeret for. I dag vurderes stoffer enkeltvis, når der skal laves farlighedsvurderinger. De vurderinger bør laves mere bredt fremover, så man også undersøger kombinationer af forskellige stoffer og derved efterligner de kemikalie-cocktails, som vi alle sammen går rundt med i vores krop.«
Økologi kan mindske eksponeringen for pesticider. Pesticider bruges i landbruget til eksempelvis at forebygge svampeangreb og bekæmpe ukrudt og skadedyr.
Langt den største mængde pesticider nedbrydes naturligt på marken, men på nogle afgrøder findes stadig rester af pesticider, når de når supermarkedets hylder. Dansk frugt og grønt indeholder generelt færre pesticidrester end udenlandsk frugt og grønt. Økologiske produkter indeholder færrest pesticidrester.
Er man bekymret for disse fund og for fertiliteten, er der desværre ikke meget man selv kan gøre, forklarer Anders Rehfeld:
»Du kan spise økologisk, og du kan prøve at undgå cremer og andre produkter, der kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Desuden bør du også støvsuge og lufte ud jævnligt derhjemme for at mindske eksponeringen for uønsket kemi. I sidste ende et det dog umuligt at undgå eksponeringen fuldstændigt, da mange af disse stoffer findes overalt i vores omgivelser.«
Kilde: Samvirke, d. 7 oktober 2022